
Dnia 18 października w rześki, ale słoneczny poranek uczniowie klasy III b razem z p. Agnieszką L. udali się do piekarni. Gdy dotarliśmy na miejsce wszystkich powitała pani piekarz, ale przede wszystkim poczuliśmy ciepło i przyjemny aromat świeżego chleba. Pani prowadząca zajęcia opowiedziała dzieciom na czym polega praca piekarza, jaka jest specyfika tej pracy oraz jak wielką satysfakcję jej daje. Dzieci poznały rodzaje mąki, rodzaje pieczywa oraz etapy wytwarzania, wypiekania pieczywa, począwszy od zakwasu. Dzieci wiedzą, co to jest garownia i skrobka. Każde dziecko miało okazję uformować i wypiec swoją bułeczkę. W trakcie czekania, aż bułki upieką się była degustacja słodkich wypieków. Do szkoły wracaliśmy z uśmiechem na twarzach, wytrwale, na zmianę niosąc ciepłe pieczywo, które próbowaliśmy w klasie.
Tekst i zdjęcia: Agnieszka Lipka