Dzieci w wieku wczesnoszkolnym najlepiej przyswajają wiedzę poprzez działanie. Realizując tematykę dotyczącą drzew w sadzie oraz ich owoców postanowiliśmy polisensorycznie zgłębić temat. Uczniowie przynieśli na zajęcia swoje ulubione owoce oraz niezbędne przybory. Były owoce polskie i egzotyczne. Każdy sprawdził, czy przyniesiony przez niego owoc składa się z szypułki, miąższu, skórki oraz pestki z nasionem. Jak się okazało niektóre owoce były jednopestkowe, inne natomiast miały wiele pestek. Niektóre miały cienką skórkę, a inne bardzo grubą. Wszystkie natomiast charakteryzowała cecha wspólna: miały wiele witamin i pięknie pachniały. Wykorzystując zmysł dotyku, węchu, smaku i wzroku opisywali, to co przynieśli. Po „zbadaniu” owoców uczniowie dobrali się w pary i zachowując zasady bezpieczeństwa, zabrali się do krojenia. Jak się okazało, obieranie owoców i krojenie, to całkiem trudna sztuka.
Po skończonej pracy wszyscy przystąpili do degustacji.